Hindistan’da elektrik krizi: 4 günlük yakıt kaldı
Hindistan, eyaletleri kamuya ait elektrik santrallerinden fazla elektriği enerji kriziyle mücadele eden bölgelerle paylaşmaya yönlendirdi.
Asya kıtasının en büyük üçüncü ekonomisi olan Hindistan’da elektrik enerjisi bakanlığı Salı ünü yapmış olduğu paylaşımda, talimatları yerine getirmeyen eyalet mercilerinin geçici olarak elektrik kotalarının kısılabileceğini veyahut kaldırılabileceğini söyledi. Bu, ülkenin elektrik üretimi ve kömür tedarikindeki şiddetli daralmayı atlatabilmek maksadıyla attığı başka bir adımı oluşturuyor.
Kuzey Hindistan’daki Rajasthan’dan güney eyalet Kerala’ya, bölgeler son zamanlarda elektrik üretim tesislerinin devre dışı kalmaya devam etmesi sebebiyle güçlük yaşıyor ve ülkenin finans başkenti olan Mumbai’nin bulunduğu Maharashta bölgesi, elektrik şebekesinde meydana gelen sıkıntılarla baş etmeye çabalıyor. Eğer elektrik kesintileri daha da yayılırsa büyümenin zarar görebileceğine ilişkin endişelerin de artmasından korkuluyor.
Ülke elektriğinin yüzde 70’i kömürle üretiliyor
Hindistan elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 70’lik kısmını kömüre dayandırıyor. Madenlerdeki üretimin azalmasına sebep olan şiddetli yağışlardan ve koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılması sonrasında sanayi kullanıcılarının artış gösteren faaliyetleri sebebiyle güçlenen elektrik talebinden etkileniyor. Ülke basınındaki haberlere göre, ülkenin güney eyaleti Karnataka’da bulunan kimi yerlerde Salı günü elektrik kesintileri yaşandı.
4 günlük yakıt kaldı
Bununla birlikte kömür arzının artmaya başladığına ilişkin de kimi işaretler var. Coal India Ltd. (kamuya ait bir firma) salı günü yapmış olduğu açıklamada, son günlerde elektrik santrallerine kömür sevkiyatının artmakta olduğunu kaydetti. Resmi verilerde, elektrik santrallerinin elinde ortalama olarak dört günlük yakıt bulunuyor. Bu da son senelerin en düşük yakıt seviyesini gösteriyor.