İkinci çeyrek büyüme rakamları belli oldu
Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 büyüdü. Çeyreklik büyüme ise yüzde 0,9 olarak açıklandı.

Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,7 büyüdü. Çeyreklik büyüme ise yüzde 0,9 olarak açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ikinci çeyrekte yüzde 20 civarında büyüme beklediklerini belirtmişti.
Devletin nihai tüketim harcamalarındaki büyüme yüzde 4,2’de kalırken yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları ikinci çeyrekte yüzde 22,9 arttı.
Yılın ikinci çeyreğinde ihracatta yüzde 60 büyüme görülürken ithalatta yüzde 19,2’lik büyüme kaydedildi.
Büyümeye en büyük katkı 13,8 puanla özel tüketimden geldi. Özel tüketimi net ihracat ve yatırımlar takip etti. Net ihracattan 6,9 puanlık katkı gelirken yatırımlardan 5,4 katkı geldi.
En yüksek büyüme performansı hizmet sektöründe
İkinci çeyrekte sektörel bazda en yüksek büyüme performansını yüzde 45,8 büyüme ile hizmetler sektörü gösterdi. Hizmetler sektörünü yüzde 40,5 ile sanayi, yüzde 3,1 ile inşaat, yüzde 2,3 ile tarım, ormancılık ve balıkçılık takip etti. Finans ve sigorta faaliyetleri ise yüzde 22,7 daraldı.
Çeyreklik olarak hizmetler sektörü yüzde 2,1, sanayi yüzde 1,2 büyüdü; tarım yüzde 1,8, inşaat ise yüzde 1,5 küçüldü.
Yatırımlara bakıldığında, makine ve teçhizat yatırımları ikinci çeyrekte yüzde 35,2 artarken, inşaat yatırımları yüzde 12,2 arttı. Makine ve teçhizat yatırımları üç çeyrek üstüste yüzde 30 üzeri büyüme gösterdi.
GSHY’nin ikinci çeyrek değeri 188,6 milyar dolar oldu
TÜİK verilerine göre Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, yılın ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 52,4’lük artışla 1 trilyon 581 milyar 120 milyon TL oldu.
Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla dolar bazında 188 milyar 566 milyon olarak gerçekleşti.
Bakan Elvan’dan “gelir dağılımı” vurgusu
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ekonomisinin büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada gelir dağılımına vurgu yaptı. Elvan, “Gelir dağılımı adaletini daha da iyleştirecek bir büyümeyi sürekli kılmanın çabası içerisindeyiz” dedi.
“İhracat temelinde büyümeye devam edeceğiz”
Büyüme rakamlarını değerlendiren Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise “Türkiye ihracatla büyümeye devam ediyor. 2.çeyrekte %21,7 ile rekor bir büyüme kaydedildi. Mal ve hizmet ihracatımızın büyümeye katkısı 10,8 puan oldu. Bu değer 1998’den bu yana kaydedilen en yüksek katkıdır. Büyümenin yarısı mal ve hizmet ihracatı kaynaklı gerçekleşmiştir. Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ise 6,9 puan olarak gerçekleşti. İhracatta ilave destekler, uzak ülke stratejisi ve e-ihracat gibi alanlarda atacağımız adımlarla bu katkıyı daha da artıracağız. Yatırım, üretim ve ihracat temelinde büyümeye devam edeceğiz.” açıklamasında bulundu.
Kurumların büyüme beklentileri
Türkiye ekonomisi, özellikle salgının etkisiyle 2020 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 10,3 daralmış ancak 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7 büyümüştü.
2021 yılı için kurumların büyüme beklentileri de faklılaştı. IMF, Temmuz sonunda yaptığı güncellemeyle birlikte Türkiye ekonomisinin büyüme beklentisini yüzde 6’dan yüzde 5,8’e, Fitch Ratings ise yüzde 6,7 olan tahminini yüzde 6,3’e düşürdü.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise büyüme beklentisini yukarı yönlü revize etti. Kuruluş, yayımladığı bir raporda Türkiye ekonomisinin 2021 yılında yüzde 5 büyüyeceğini belirtti.