Merkez Bankası 2022 sonu enflasyon tahminini güncelledi
Merkez Bankası tarafından 2022 sene sonu enflasyon tahmini %11,8’den %23,2’ye güncellendi.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından “Enflasyon Raporu 2022-I”ın tanıtımı maksadıyla kurumun Ankara’da bulunan idare merkezinde bilgilendirme toplantısı yapıldı.
2022 enflasyon tahmini…
Şahap Kavcıoğlu tarafından yapılan sunumda, 2022 sene sonu enflasyon tahmininin, %11,8’den %23,2’ye yukarı yönlü güncellendiğini kaydetti. 2023 sene sonu için beklentiyse %8,2 olarak kaydedildi.
“Dünyada enflasyon artıyor”
Kavcıoğlu, tüm dünyada enflasyonun artış sebepleriyle Merkez Bankaları’nın yapmış olduğu çalışmaları sıraladı. Salgının da etkisiyle birlikte ortadan kalkması gereken arz ve talep dengesinin henüz dengeyi girmediğini söyleyen Kavcıoğlu, gelişmekte olan ülkelere portföy akımlarına girişlerin henüz belirtilmiş olan seviyeye gelmediğini kaydeden Kavcıoğlu, küresel risk iştahının üstündeki etkilere vurgu yaptı.
Yurt içi makro ekonomik görünüm aktarıldı
Yurt içi makro ekonomik görünümü de paylaşan Kavcıoğlu, ekonomik faaliyetlerin senenin son çeyreğinde güçlü seyrettiğini kaydetti. Kavcıoğlu, aşılamada gelinen aşamanın ekonomik faaliyetlere katkıda bulunduğunu kaydederek, turizm faaliyetlerine olan katkıyı gözler önüne serdi. Kartla yapılan alışverişlerde salgından daha fazla etkilenen sektörlerdeki gelişmeyi, aşılamanın gelmiş olduğu olumlu nokta olarak paylaşan Kavcıoğlu turizmde yaşanan gelişmelerin istihdam üzerinde olumlu etkileri olacağını söyleyerek, “İstihdam artışı sürecek.” dedi.
“Cari işlemler dengesi güçlenerek sürüyor”
Turizm ve ihracatta yaşanan olumlu aşamayı da paylaşan Kavcıoğlu, cari şilemler dengesinde güçlenerek sürmesinin ülke risk primini olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti.
“Enflasyonda döviz kurundaki yükseklik etkili oldu”
Kavcıoğlu yapmış olduğu sunumda, “Türkiye’de iktisadi faaliyet 3. çeyrekte kuvvetli yönde seyrini sürdürdü. OECD ülkeleri arasında net ihracatın büyümeye en çok katkı yaptığı ülkeler arasında yer aldı.
Senenin son çeyreğinde döviz kurlarında meydana gelen yükseklik enflasyonun en büyük belirleyicisi oldu ve tedarik zinciri üzerinde çeşitli olumsuzluklar meydana gelmesi enflasyonu da olumsuz yönde etkiledi. Enerji fiyatlarındaki yükseklik ve temel gıda ön plana çıktı.
Son çeyrekte döviz kurunda meydana gelen enflasyon çıkışı temel mal ve gıdalar öne çıkarken fiyatlar ise olumsuz yönde ayrıştı. Bütün dünyada olduğu gibi enflasyon da etkili olmayı sürdürüyor. Bu da üretici fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Teslim süreleri uzadı. Navlun fiyatları kısmen geri çekilse de arz fiyatları yükseliyor.
Orta vadeli tahminde meydana gelen gelişmeler dikkate alınıp güncellendi.
Petrol fiyatı varsayımı yeniden belirlendi
Ham petrol fiyatlarına olan varsayımları 2022 senesinde 80,4 ve 2023 senesinde 74,3 Amerika Birleşik Devletleri doları olarak belirlendi.” şeklinde konuştu.
Gıda enflasyonu tahmini ne kadar oldu?
2022 sene sonu gıda enflasyonu tahmini %13,9’dan %24,2’ye çıktı. 2023 sene sonu gıda enflasyon tahminiyse %10 oldu.
Sunum sonrasında Kavcıoğlu, basın mensuplarıyla ekonomistlerin sorularını cevaplandırdı.
“Tek haneli enflasyon hedefimiz var”
Uzun süreli olarak tek haneli enflasyon hedefine doğru çalışmaların sürdüğünü kaydeden Kavcıoğlu, “TL’ye güveniyoruz, vatandaşlarımızın desteğine ve ülkemize güveniyoruz.” şeklinde konuştu.
Enflasyonun orta vadede %5 düzeyinde istikrar kazanması amaçlanıyor
Sunum sonrasında MB tarafından yayımlanmış olan rapordu, enflasyon tahmini için, “Bu çerçevede, 2022 sene sonunda enflasyonun %23,2 olarak görüleceği, 2023 senesinin sonunda %8,2’ye düştükten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı düşünülmektedir. Enflasyonun %70 olasılıkla 2022 senesi sonunda orta noktası %23,2 olmak üzere, yüzde 18,6 ile %27,8 aralığında, 2023 senesi sonunda orta noktası %8,2 olacak şekilde %3,4 ile %13 aralığında olacağı tahmin edilmektedir.” metni paylaşıldı.