Adana Ceyhan’a 1,7 milyar dolarlık yatırım
Rönesans Holding tarafından Adana Ceyhan Endüstri Bölgesi’nde bulunan 62 hektarlık alana 1,7 milyar dolar yatırım gerçekleştirilecek.
Dün Adana’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temelini attığı Ceyhan polipropilen üretim tesisine 1,7 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirilecek.
Rönesans Holding’in yapacağı yatırımda tesis, yakıt ihtiyacını kendisinin ürettiği hidrojeni kullanarak karşılayacak ve Rönesans’ın hidroelektrik santrallerinden elektrik ihtiyacının çok büyük bir kısmını tedarik edecek. Yenilebilir enerji kaynaklarının ön planda olacağı tesiste toplam enerji ihtiyacının %80’lik kısmı enerji kaynaklarından karşılanacak.
Tesis ülkemizin bu alandaki en büyük yatırımı olurken, ülkenin senelik polipropilen üretim kapasitesinin 3 kat arttırılması ve toplamdaki ithalatın yüzde 20’lik kısmının ikame edilmesi amaçlanıyor.
2025 yılında faaliyete geçmesi beklenen ve toplamda üretim kapasitesi senelik 450 bin ton olacak olan tesisin, ülkemizin dış ticaretine senelik 250 milyon dolar net pozitif katkı vermesi hedefleniyor.
ABD, Cezayir ve Hollanda’dan yatırımcılar da bulunuyor
Ana ortakları arasında Cezayir’in milli enerji firması Sonatrach’ın da bulunduğu projede, en güncel teknoloji altyapısı kullanılacak. 2040 senesine kadar Sonatrach firması tarafından 550 bin tonluk hammadde sağlanacak.
Amerika Birleşik Devletleri’nden Hollandalı LyondellBasell ve Honeywell, projenin teknoloji altyapısının lisansörleri olacak.
Yapım döneminde tedarik ve inşaat faaliyetlerinin yürütülmesi, mühendislik çözümlerinin geliştirilmesi ise İspanya’nın mühendislik firması Tecnicas Reunidas ve Rönesans ortaklığında yapılacak.
Ürünlerin Türkiye pazarında bulunan bütün firmalara dağıtımının etkin bir şekilde yapılabilmesi için Belçika merkezli 55 ülkede 50 bin müşteriye ulaşan Ravago ile iş birliği gerçekleştirilecek. İşletme ve inşaat döneminde bakım ve operasyon hizmetlerinin sürdürülebilir üretiminin ve yönetiminin sağlanması maksadıyla ise 27 ülkede petrokimya tesislerine hizmet veren Fransız SPIE firması ile çalışılacak.
Norveç’in köklü firmalarından Stolt-Nielsen grubuyla da bölgenin terminal ve sıvı yük depolama hizmetlerinin sağlanabilmesi maksadıyla ortak bir yatırım yapılacak.
Bununla birlikte yaklaşık olarak 300 bin hektarlık alana kurulacak olan Ceyhan Petrokimya Endüstri Bölgesi de ülkemizin önemli limanlarına ve petrokimya hammadde talebinin en yoğun olduğu yerlere yakınlığıyla zaman yönetimi ve maliyet açısından oldukça avantaj kazandığı bir konuma gelecek.