“Yeşil Kalkınma Devrimi” için Meclis’te görüşmeler başladı
Paris İklim Anlaşması görüşmelerine Meclis Çevre Komisyonu’nda başlandı. Program, ihracattan istihdama, yatırımdan üretime kadar çok geniş bir alanda yapılacak değişiklikleri kapsıyor.
Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olması amacıyla hazırlanan kanun teklifinin görüşmelerine Meclis Çevre Komisyonu’nda başlandı.
Çevre Komisyonu’nda anlaşmaya dair müzakere sürecinin tamamlanmasının ardından teklif Dışişleri Komisyonu gündemine alınacak.
Komisyonda da kabul edilmesi sonrası teklif Genel Kurul’da oylamaya alınacak.
Genel Kurul’da anlaşmanın onaylanmasının ardından BM sekretaryasına iletilecek ve anlaşmaya Türkiye taraf olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapmış olduğu konuşmada, meclisin onayına Paris anlaşmasının sunulacağı bilgisini paylaşmıştı.
Paris anlaşması, sera gazı salınımının küresel düzeyde azaltılmasını amaçlıyor.
Kabine toplantısında da gündem olmuştu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 27 Eylül tarihinde yapılmış olan kabine toplantısının ardından, “Gelecek ay Meclis’te Paris Anlaşması’nı onaylama kararı aldık. Bütün kalkınma programlarımızı yeşil kalkınma devrimi rehberliğinde sürdüreceğiz.” demişti.
“Geniş kapsamlı değişiklikleri içeriyor”
Erdoğan yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Gelecek dönemde meydana gelen gelişmeler, ulusal katkı beyanımız ve ülkemize verilen taahhütler çerçevesinde Meclis’in yeni yasama yılının başlamasının ardından bu anlaşmayı onaylamaya ilişkin karar aldık.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda duyurmuş olduğumuz kararın dünyaya ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.
Kasım ayında inşallah Glasgow’da gerçekleştirilecek İklim Değişikliği Zirvesi’ne kadar onay sürecini bitirmiş olacağız.
Bu karar belirlediğimiz takvim dahilinde ihracattan istihdama, yatırımdan üretime kadar geniş bir alanda kapsamı geniş değişikliklere gideceğimiz anlamı taşıyor.
Esasında AB Yeşil Mutabakatı’na uyum amacıyla gerekli eylem planını hazırlayıp devreye alan konuda önemli bir adım atmıştık. Şimdi ise bunu Paris İklim Anlaşması ve 2053’e dek giden bir perspektifte orta ve uzun vadeli hedef haline getiriyoruz.”