OSB

Demir ve demir dışı metaller sektöründe dış satım yarı yarıya arttı

Demir ve demir dışı metaller sektörü ocak-eylül ayı arası dönemde 8,9 milyar dolarlık ihracat yaptı.

 

sanayi

Açıklama İDDMİB yani İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nden yapıldı. Açıklamaya göre eylül ayında sektörde yüzde 53,2 artışla 1,16 milyar dolarlık ihracat yapıldı ve aylık ihracat rakamı en yüksek veriye ulaştı. Genel ihracattan iste Türkiye yüzde 5,6’lık bir pay aldı.

Sektörün 9 aylık ihracatıysa yüzde 49,3’lük artışla 8,9 milyar dolar oldu.

İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki’nin açıklamada görüşlerine yer verilirken, demir ve demir dışı sektörünün bütün paydaşlarla ülke ekonomisine katkı sunmayı sürdürdüğü ifade edilerek şu yorumlar yapıldı:

“Bu ivmede amacımız yıla devam etmek. Senenin 9 ayında 9 milyar dolara yakın ihracat yaptık. Eylül ayında sektörümüzün en çok ihracat yaptığı ülkelerin arasında 152,2 milyon dolar ile Almanya bulunurken 93,6 milyon dolarla İtalya ikinci, 61 milyon dolar ile Amerika Birleşik Devletleri ise üçüncü sırada. Dördüncü sırada ise İngiltere 58,3 milyon dolarla yer alıyor. Bu ay geçtiğimiz ayın aynı dönemine baktığımızda oran olarak ihracatımızda en fazla artış yakaladığımız ülke ise İtalya oldu. Bu oran yüzde 124,1 oldu.

sanayi

Almanya ihracatta ilk sırada yer aldı

Senenin 9 ayında Almanya 1,1 milyar dolar ile ilk sırada bulunurken ikinci sırada 601 milyon dolar ile İtalya, üçüncü sırada ise Birleşik Krallık 486 milyon dolar ile yer aldı. Serbest Ticaret Anlaşması’nın ardından Birleşik Krallık’a miktarda yüzde 39, değerde ise yüzde 76 ihracat artışı oldu. İngiltere’ye böylece hem miktar hem değer olarak sektörün ortalama ihracat artışının 1,5 katı üzerinde bir artış yakalandı.”

Senenin 9 ayındaki alt sektör ihracatına bakıldığında alüminyumun 3,5 milyar dolarla değer bazında ilk sırada bulunduğunu söyleyen Öztiryaki, bakır sektörünün ise 1,64 milyar dolar ile ikinci olduğunu ifade etti.

Öztiryaki, birliğin alt sektörlerinin arasında yüzde 67’yle kaynak malzemelerinin en yüksek ihracat artış oranını yakaladığını aktararak, “Alüminyum yüzde 66, bakır yüzde 66, döküm yüzde 50, yapı malzemeleri yüzde 50, endüstriyel mutfak yüzde 43,2, mutfak eşyası yüzde 43, metal ambalaj yüzde 23,7 ve metal hırdavat yüzde 37 olmak üzere alt sektörlerimiz, ihracattaki oldukça yüksek artış oranlarıyla memnun edici bir tablo ortaya koydu.” dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu