BM: Kurşunlu benzin kullanan ülke kalmadı
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), oldukça zararlı olan kurşunlu benzin kullanımının dünya genelinde sona erdiğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı (UNEP), yüzyıllardır çevre kirliliğine yol açan kurşunlu benzin kullanımının sona erdiğini, dünya genelinde kurşunlu benzin kullanan herhangi bir ülkenin kalmadığını duyurdu.
Açıklamaya göre kurşunlu benzin kullanan tek ülke olan Cezayir de Temmuz ayında tedariki durdurdu.
“Milyonlarca erken ölümü önleyecek”
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, kurşunlu benzin kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı.
Kurşunlu benzin kullanımının son bulmasını “uluslararası bir başarı öyküsü” olarak nitelendiren Guterres, “Kurşunlu benzin kullanımını sonlandırmak her yıl kalp hastalığı, felç, kanser ve daha birçok ciddi hastalıklardan kaynaklanan erken ölümü önleyecek. Zeka gelişimleri zarar görmüş çocuklar da böylelikle korunmuş olacak” dedi.
Dünya üzerinde ilk kurşunlu benzin 1920’lerin başında kullanılmaya başlandı. Kurşunlu benzin, motor performansını artırmak için kullanılıyordu.

1924’te ABD petrol devi Standard Oil tarafından işletilen bir rafineride kasların istem dışı kasılması anlamına gelen konvülsiyon rahatsızlığından dolayı 5 işçinin hayatını kaybetmesi ve onlarca işçinin hastaneye kaldırılması endişelere yol açtı.
Ancak tüm bu endişelere rağmen kurşunlu benzin kullanımı 1970’li yıllara kadar devam etti. Zengin ülkeler kurşunlu benzin kullanımına son vermeye başlasa da 2000’li yılların başında kurşunlu benzin kullanan 86 ülke vardı.
Oldukça zararlı olan kurşunlu benzin, yüzyıllardır hava, toprak ve su kirliliğine yol açmasının yanı sıra kansere, felce ve çocuklarda beyin gelişimi ile ilgili problemlerle de ilişkilendiriliyordu.