Otomotiv

Sıfır otomobilde “şoför” zammı

Geçtiğimiz dönemlerde çip krizi, döviz ve enerji maaliyetlerinden dolayı zamlanan sıfır otomobil fiyatlarında bu kez de TIR şoförü zammı geldi. Fiyatlar, 1 ayda ortalama yüzde 8 olarak zamlandı.

otomobil

Çip krizi, döviz ve enerji gibi sorunlarla zamlanan sıfır otomobil fiyatlarına bu kez de TIR şoförü zammı geldi. Tüm dünyada büyüyen TIR şoförü eksikliğinden kaynaklanan sorun teslimatları erteletirken, açığı kapatmaya çalışan markalar, lojisik maaliyetindeki artışı fiyatlara yansıtmaya başladı. Fiyatlar, 1 ayda ortalama yüzde 8 zamlandı.

Nissan, Renault, Fiat, Peugeot, Dacia, Citroen ve Opel gibi markaların bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan, lojistik maaliyetlerindeki artışın Mart ayında fiyatlara yansıtıldığını belirterek, Stellantis bünyesindeki Opel, Citroen gibi markaların otomobillere Mart ayında yüzde 1.5 ila yüzde 2.5 arasında bir zam geldiğini söyledi.

Gülan, “Bu kez yapılan zamlar kurdan değil, lojistik maliyetlerindeki artıştan kaynaklanıyor. Özellikle PSA grubu markalarında lojistik kaynaklı zamlar dikkat çekiyor. Diğer yandan enerji zamları da kademeli olarak fiyatlara yansıma devam ediyor. Enerji krizi kısmen gevşese de markalar bir anda bu maliyet artışını fiyatlara yansıtamamıştı” dedi.

1 AYDA YÜZDE 8 ZAM

Otomotiv analiz şirketi Cardata’nın verilerine göre son bir ayda otomobil fiyatları ortalama yüzde 8 arttı. Türkiye’de satışlardan en fazla payı alan A,B ve C segmentlerinde ise son bir ayda fiyatlardaki artış yüzde 4 olarak gerçekleşti.

YÜKSEK MAAŞ İLE TIR ŞOFÖRLÜĞÜ TEKLİFİ

Stellantis ve Renault, TIR şoförü eksikliği sorununu aşmak için farklı alanlardaki çalışanlarını kamyon şoförlüğüne teşvik ediyor. Bunun için çalışanlara çeşitli eğitimler verilirken yüksek maaşlar vaadediliyor. Şirketler kendi kamyonlarını alma planları da yapıyor. Bazıları ise bayilerine gelip araçları fabrikadan alma çağrısı yapıyor.

TIR şoförlüğüne ilginin giderek azalması lojistikte yeni bir krizi tetiklemişti. Özellikle Covid-19 pandemisi döneminde sürücü eksikliği nedeniyle sevkiyatlar büyük oranda azalmış, Avrupa’da ise Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte sorun daha da büyümüştü. Çünkü pazarlarda çalışan TIR şoförlerinin çoğu Ukraynalıydı. Bu durum çip krizini büyük oranda aşan ve üretimi hızlandıran otomotivcileri yeni bir krizle karşı karşıya bırakmıştı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu