Tarım

2022 yılı tarımsal destekleme bütçesi açıklandı

Tarımsal destekleme bütçesinden 2022 senesi için ayrılacak kısım açıklandı. Buna göre gelecek sene için en çok pay yüzde 29,5 ile hayvancılığa ayrıldı.

 

tarim

2022 senesi Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda hangi oranda hangi sektörlere destek verileceğine dair rakamlar açıklanmıştı.

2021 yılında 22,97 milyar TL’lik tarımsal destekleme bütçesi, 2022 yılında 25,83 milyar TL’ye çıkartıldı.

Yayımlanan programda il ve bölge bazında hayvancılıkta ayrıştırılmış destekleme modeline geçiş gerçekleştirildi ve bölgesel kalkınma projelerinin yapıldığı yörelere özgü destekler ise arttırıldı.

En fazla pay hayvancılığın

Destekleme bütçesi içerisinden en yüksek pay hayvancılığa ayrıldı. Hayvancılığa ayrılan bütçe 7 milyar 620 milyon TL oldu. Destekleme bütçesinden hayvancılığın aldığı pay ise %29,5 oldu.

ciftci

Kayıt dışılığın su ürünleri için önlenmesi amaçlanıyor

Kayıt dışılığın su ürünlerinde önlenerek verimliliğin arttırılmasına dair ise destekleme çalışmaları sürüyor.

Destek ve fark ödemeleriyle hayvancılığı tarım sigortaları takip etti.

Gübre ve mazot desteklerinin de içinde bulunduğu 7,3 milyon TL’lik alan bazlı destek ödemeleri ilk sıradaki hayvancılığı izlerken, onu ise 5,475 milyar TL fark ödemeleri ve 1,924 milyar TL tarım sigortası destekleme hizmetleri takip etti.

Diğer tarımsal maksatlı desteklere ise 1 milyar 298 milyon TL, kırsal kalkınma maksatlı tarımsal desteklere 1 milyar 850 milyon TL ve telafi edici ödemelere ise 367 milyon TL para ayrıldı.

para

Yetersiz yağıştan dolayı verim kaybı yaşayan çiftçilere destek ödemesi

Kuraklık sebebiyle üreticilerin yaşamış olduğu verim kaybının telafisi için karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

Kuraklığın sebep olduğu verim kaybına 1 milyar TL’lik bütçe

Paylaşılan karar kuru şartlarda nohut, mercimek, yulaf, tritikale, çavdar, buğday ve arpa ürünlerinin ekimini yapan ve bu ürünler için yüzde 30 ve üzerinde verim kaybı yaşamış olan çiftçilere destek verilmesini hedefliyor. Bu kapsamda gelecek sen için tarımsal desteklerden 1 milyar TL’lik bir bütçe, “verim kaybı” için ayrıldı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu